LEYLAK REÇELİ
MAZEMELER
5 su bardağı şeker
5 su bardağı su
1 tane limon suyu
150 gr leylak çiçeği
LEYLAK ÇİÇEĞİ VE FAYDALARI:
Leylak ülkemizin her bölgesinde kendiliğinden yetiştiği gibi bahçe ve parklarda
kültüre edilerekte yetişmektedir.
Boyu yaklaşık 3-8 metre arasında olan leylaklar baharın müjdesidir olarak bilinir.
Baharda toplulu ve salkım halinde mor ve beyaz renkte açar.
Çiçeği hoş kokulu ve açı bir tada sahiptir..
Yaprakları oval ve uçları sivridir.
LEYLAK: çiçeği ateş düşürmeye,sıtmaya,adet düzensizliğine,gut hastalığına,toksinlerin
vücuttan ,iştah açmaya,kramplara,mide ve bağırsak gazlarına ve adale kas ağrılarına
faydalıdır.
Çiçekleri taze açmişken baharda toplanıp gölgede kurutulur.
Az miktarda kaynatılıp suyu içilir, öğütülüp bal ile yenir.
Yinede
doktora danışmadan yapmayın.
KAYNAK,,,,,Lokman Hekim
YAPILIŞI
Tencerenin içine 5 su bardağı şekeri ilave edin.
Üzerine 5 su suyu ekleyin .orta ateşte adalaşana kadar.
30 dakika kaynatın.
Leylakların çiçekleri saplarından ayırın. Üzerini geçene kadar su doldurun.
1 yemek kaşığı sirke ilave edin.15 dakika bekletin.
Bol suyla bir kaç kez iyice yıkayın.
Kurutma kabına alın.İyice kurutun ve kaynamış şerbetin içine ilave edin.
5 dakika kaynatın. Üzerinde köpük olacaktır bu köpükleri tahta kaşıkla alın.
Üzerine 1 limon suyunu ekleyin.
3 dakika daha kaynatın.
Kavanozları kaynatın ve kurutun. İçlerini reçelleri sıcak olarak doldurun.
Kavanozların kapaklarını sıkıca kapatın.
Tezgahın üzerine ters kapatın.
İyice soğutun. daha sonra düzeltin.
Reçelimiz kış için hazır .
AFİYET OLSUN
merhaba gülay hanım, tarifleriniz çok güzel gerçekten...umarım devam edersiniz yazmaya...
YanıtlaSil